Har du lige startet familie, har du nok lagt mærke til, at der er mange små udgifter her og der, som ikke lige var regnet med i budgettet til at starte med. Men med så meget angående småbørn, så er der bare nogle udgifter, der ikke kan undværes. Derfor kan det være smart at finde løsninger i hverdagen, så der er lidt luft i budgettet, til hvad end der lige kommer ud af det blå.

Brug tid i køkkenet

Selvom du allerede føler dig ferm i et køkken, så er der altid mulighed for at udvide din horisont bag forklædet. Har du et par håndfulde trofaste opskrifter, kan det være en god idé at udforske andre dele af verden. Den indiske linsesuppe, Dahl, er let for budgettet, og smager dejligt. Meget mad fra Mellemøsten har ikke så stort fokus på kød, men i stedet på gode grøntsager og dejlige krydderier. Eller kig efter Mexico, hvor simple tortillas kan sætte sulten hos enhver. Forsøg at finde alternativer til koteletterne, og brug i stedet krudtet på lækre grøntsager, og find proteinerne fra bælgfrugter eller andre proteinkilder.
Vi er vandt til at tænke kød først, lidt grønt ved siden af, og så kartofler eller ris. Men har man fokus på grøntsagerne, og lærer at lave en salat, der har alt det du skal bruge, så kan dig og din familie tage sundere og billigere valg i hverdagen.

Undgå madspild og spar kassen

Selvom du har hørt det før, så er det altid godt at bringe madspild op igen og igen. En godt eksekveret madplan kan give dig langt flere midler uge efter uge. Creme fraiche til tortillas skal helst også bruges på et andet tidspunkt, så den ikke står og bliver glemt på øverste hylde.

Følg tortillas op med en salat, der rydder op i resterne af grøntsagerne, og brug resten af din creme fraiche til en dressing. Top op med lidt nødder (peanuts, hvis det skal være billigt), og din salat er klar. Tilføjer du kikærter eller perlebyg, så kan din salat være spækket med protein, også selvom den bare var en køleskabsoprydning.
Har du ikke prøvet det før, så er Too Good To Go en dansk app, der har taget verden med storm. Spar 66 % på madvarer, der stadig er friske, men måske bliver fravalgt i butikkerne pga. størrelse, friskhed eller form. Udover at være en virkelig god besparelse, så sætter det dig også på en prøve i køkkenet, og udfordrer dig som kok. Hvordan får jeg brugt to auberginer, fem røde peberfrugter og tre agurker? Auberginer og peberfrugter i ovnen, blandet med olivenolie og krydderier, kan lave en romesco-sauce/dip, der er en perfekt tilføjelse i løbet af ugen. Og har du et patentglas eller et gammelt glas fra syltede agurker, så kan du let og hurtigt sylte dine egne agurker, og give dem præcis det spin, du kan lide. Begynder du allerede nu, kan du hurtigt få skabt et stort katalog af madvarer, og hvordan man får mest ud af dem.

Ser det hele lidt uoverskueligt ud med økonomien, så kan et velovervejet forbrugslån være en god mulighed for at få styr på økonomien. Barnevogne, børnesæder, tøj, legetøj og meget mere kan hurtigt blive en dyr omgang. Kom udgifterne i forkøbet, og opsæt allerede nu et budget, så dit barn kan få det bedste udgangspunkt.