Du kan sikkert allerede mærke, hvordan kulden er tiltaget i styrke inden for de sidste uger. Oktober viser sig fra sin kolde side. Ja, det føles lige frem ekstra svært at stå op om morgenen, når man skal forlade sin varme seng.

Men al den dejlige varme, man har opnået i sit hjem, den vil man gerne beholde indenfor. Ikke sandt? Så har du tjek på, om du fyrer for fuglene? Og er det tid til at se dit hjem efter i sømmene? Vi kigger nærmere på, hvad der kan være årsagen til, at varmen i dit hus tager flugten.

Tætn dine vinduer – eller endnu bedre: skift dem ud

En af de helt store syndere, når det kommer til tabt varme, er vinduerne. Mange huse har gamle, skæve vinduer i, som har en energimærkning der ligger sidst i alfabetet.

Det er ikke nogen billig post at skifte sine vinduer ud. Men det kan ofte betale sig på den lange bane, hvis din elvarmeregning blot pumper derudad – uden du mærker noget synderligt til varmen i dit hus.

Du kan eventuelt investere i vedligeholdelsesfri termovinduer, der både holder på varmen, og som samtidig ikke kræver en masse pleje fra din hånd. For det er altid fornuftigt at have de langsigtede mål for øje. Hvis du køber en billig ’her og nu’-løsning, der alligevel skal skiftes ud om ganske få år, så er du lige vidt.

Er dit hus ordentligt isoleret?

Generelt er det en rigtig fornuftig idé at gå sit hus’ isolering igennem i sømmene (Læs mere om isolering her). Der er sket rigtig meget udvikling inden for isolering i de seneste årtier, og bor du i et hus af ældre dato, er det formentlig tid til en opdatering på den front.

Gulvvarme

Drømmer du om et hjem med en god og jævn varmefordeling? Og synes du, radiatorer gør ondt i øjnene? Så er gulvvarme en god vej at gå for dig. For med varme i gulvet kan du nyde lune strømpefødder uden at skulle tørre støv af en gammel radiatorer.

Gulvvarme findes nu om dage i mange forskellige udformninger. Men det bør lægges af en fagmand, da det kræver elektrisk tilslutning.

Solceller kan spare på elregningen

Har du muligheder for at få solceller på din matrikel, kan det være en god måde at spare på elregningen. Faktisk kan selv et mindre solcelleanlæg bidrage til et almindelig familiehus.

Samtidig skal du ikke være underlagt det lokale elselskabs lune og eventuelle prisstigninger. Så er du herre over din egen strøm. Og med solen som kilde er strømmen jo ganske gratis, når anlægget har tjent sig selv ind. Med solceller har du også en løsning, der er bæredygtig. Det må siges at være win/win.