At købe et nyt komfur handler ikke kun om at vælge farve, materiale og effekt. Du skal også huske på, at dit nye komfur skal passe sammen med el-installationerne i dit hjem. Er du usikker på om dine el-installationer har strøm (ampere) nok til at arbejde sammen med et nyt komfur, så kan du med fordel rådføre dig med en autoriseret elektriker som f.eks. Københavns Elektriker, som har skrevet denne artikel i samarbejde med jeresbolig.dk.

Et komfur kan nemlig tilsluttes dit el-system på flere forskellige måder. På markedet finder der både komfurer med 1-faset eller 3-faset tilslutning, tilslutning med stikkontakt eller fast installation. Tag gerne et billede af tilslutningen bag dit nuværende komfur og tag den med i butikken eller sendt til det elektrikerfirma som du ønsker at hyre til både indkøb og tilslutning, så hjælper de dig med at vælge det rette komfur på markedet.

Installation

Nogle komfurer kan du selv installere f.eks. dem med stikkontakt, men hvis de er tale om et komfur med fast tilslutning skal installeres af et elinstallatørfirma med autorisation. Vælg en elektriker virksomhed, der arbejder med hårde hvidevarer og køkkeninstallationer eller i hvert fald har erfaring indenfor området. Elinstallationsvirksomheden skal være autoriseret hos Sikkerhedsstryrelsen. Det kan du nemt undersøge om det er gennem at søge på firmaet via autorisationsregistret på sik.dk.

Vælg et CE-mærket komfur

Før du køber et komfur, bør du også undersøge, at det er CE-mærket, og at den har en brugsanvisning på dansk. Gennem CE-mærket sikrer producenten, at produktet opfylder grundlæggende sundheds- og sikkerhedskrav. Husk også at hør med forhandleren eller elektrikerfirmaet om hvor lang produktgaranti og installations garanti der er.

Du må aldrig f.eks. splitte et kabel på et komfur med en stikkokontakt for at bruge det til en fast installation. Hvis du gør det, ændres komfurets design, og producenten vil ikke længere være ansvarlig for sikkerheden. Rådfør dig med sælgeren for en sikkerhedsskyld om hvad der gælder ved dit tilfælde hvis der er behov for at ændre på komfuret, for en korrekt tilslutning.

Der finder også komfurer som bruges udendørs, her har du måske brug for en udendørs stikkontakt. Læs mere om montering af udendørs stikkontakt her.