Vidste du, at det er lovpligtigt at sætte din brændeovn på en gulvplade? Der er mange grunde til at vælge en gulvplade til brug under din brændeovn. Den vigtigste grund er dog, at du af brandsikkerhedsmæssige årsager skal have en plade under.

En gulvplade er ikke kun en flot dekoration i samspil med din brændeovn, den skåner også dine smukke gulve eller tæpper – og så er den lovpligtig!

Som der står i brændeovnsbekendtgørelsen, er det nemlig lovpligtigt at sætte din brændeovn på en varmefast gulvplade hvis dit gulv er lavet af brandbare materialer så som træ. Det gælder også, hvis der er et andet brandbart materiale under din brændeovn – det kan eksempelvis være gulvtæppe, løse tæpper og dyreskind.

Denne regel gælder uanset om det er en ovn, der står på gulvet, en væghængt brændeovn eller en indbygget pejs, der er i jeres bolig.

Typer af gulvplader til brændeovne

Når du skal finde en varmefast gulvplade til at lægge under din brændeovn, behøver du ikke nøjes med en kedelig og grim plade. Der er nemlig så mange typer af gulvplader at vælge imellem i dag, at du ikke behøver gå på kompromis med din indretning og stil – bare fordi du skal have noget til at ligge under din ovn.

Du kan vælge en plade af granit, glas, skiffer, pulverlakerede stålplader og plader i kobber. Der er også forskellige farver, størrelser, former og tykkelser at vælge imellem – så det kræver nok nogle overvejelser før du finder den helt rigtige. Pris, vægt, rengøring og generel vedligeholdelse vægter også for de fleste, når de skal vælge en gulvplade der både matcher brændeovn, udseendet i boligen og den tid der er til at gøre rent.

Udvalget af brændeovne er i dag kæmpestort, og i mange boliger bruges den ikke blot til opvarmning, men er også en inkorporeret del af boligens stil og indretning. Det skal gulvpladen selvfølgelig matche. Vælg en plade, der matcher din bolig og hold samtidig dit gulv beskyttet og rent.

Find inspiration til gulvplader på https://www.hedestoker.dk/braendeovns_tilbehoer.html

En gulvplade med flere formål

Ud over at gulvpladen skal sørge for at brandsikkerheden er i orden, har den også flere formål. Du beskytter nemlig gulvet i din bolig mod vildfarne gløder og gnister, der kan give brændemærker på dine gulve.

Derudover er en gulvplade faktisk også en hjælpende hånd til den daglige rengøring: det er lettere at holde området omkring brændeovnen rent, og pladerne kan i de fleste tilfælde holde til grundig rengøring efter aske, sod, snavs samt fnuller og rester af den type optænding, du bruger.

Hvilken type gulvplade skal du vælge?

Som ved så meget andet, hænger pris og kvalitet sammen – det gælder også for varmefaste gulvplader. Du skal derfor vælge en kraftig og holdbar kvalitet og i en passende tykkelse, som kan holde til at have en kvalitetsbrændeovn stående ovenpå. Disse er nemlig ofte tungere end billigere brændeovne.

Du skal også vælge en plade, der er stor nok til at fange gløder og gnister i den afstand, det er påkrævet.

Her er en oversigt over, hvor meget en gulvplade skal dække:

Almindelig brændeovn med lukket brændkammer:  Under hele ovnen. Mindst 30 cm. ud foran og mindst 15 cm. i siderne.

Indbygnings-brændeovn med lukket brændkammer: Foran åbningen. Mindst cm. ud foran og mindst 15 cm. i siderne.

Åben pejs: Foran åbningen. Mindst 50 cm. foran og mindst 15 cm. til siderne.

Gulvplader til biopejs og gaspejse

Har du en biopejs eller en gaspejs i din bolig, er det ikke nødvendigt med en gulvplade. De her typer af pejse har nemlig aske og gløder fra brænde, som der bruges i almindelige pejse og brændeovne. Det kan dog stadig være med til at give en hyggelig stemning og skabe et særligt pejseområde i stuen, eller hvor din pejs er placeret. Da der ikke er nogle regler og krav til gulvplader til bio- og gaspejse, kan du vælg endnu mere frit af farver, materialer og størrelser, så pladen matcher stilen i din bolig helt perfekt!