Hvad er forskellen på en snedker og tømrer?

Ja, det kan faktisk være lidt svært at finde rundt i. Men det kan være rart at vide, hvor forskellen ligger, hvis man skal booke en af håndværkerne til en opgave.

Søm eller lim?

Både en tømrer og en snedker arbejder hovedsageligt med træ, når de udfører diverse håndværkeropgaver. Men du vil oftest se en tømrer gøre brug af søm og hammer – alt imens end snedker snarere bruger lim og samlinger uden beslag.

Forskellen kan måske også groft skitseres ved, at tømreren beskæftiger sig mere med det udendørs, strukturelle arbejde, hvor snedkeren ofte udfører lidt “finere” opgaver. De arbejder fx ofte med det, du indretter bygninger med – altså møbler.

Tømreren kan altså siges oftere at varetage de større opgaver, som fx tagkonstruktioner, gulve, lofter, trapper osv., men en snedker har en finere bearbejdning af materialerne.

Lige som du blev klogere ..

Det er svært at lave en helt lige opdeling mellem de to fag, og håndværkerbranchen har ikke gjort det nemmere. I dag benytter flere firmaer sig af begge betegnelser – hvilket naturligvis både kan være et udtryk for, at de tilbyder begge slags arbejde, men også; at der i dag ikke er en stor distinktion mellem de to betegnelser.

Hvis du enten skal bruge en snedker eller tømrer til at udføre en opgave, så kan det hjælpe at tænke i disse baner. Men netop fordi, at begrebet ikke har et strengt tilhørsforhold til ét slag arbejde, kan det være nødvendigt at høre virksomheden ad, inden du booker.

Hvis de opgaver, du skal have udført, indebærer specialmål eller særlige konstruktioner, anbefaler vi, at du starter med at kigge efter en snedker. Det kan fx være en snedker i Vojens.

Vi foreslår derimod, at du hyrer en tømrer, hvis du skal have foretaget en stor, udendørs opgave.

Men husk igen, at mange firmaer tilbyder at udføre opgaver inden for begge fag. Det kan derfor være en fordel at finde nogle, der har begge fagpersoner. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt de har brugt begreber korrekt, kan du også undersøge, om firmaet har eksempler på udførte opgaver på deres hjemmeside. Det kan give dig et praj om, om du kan bruge dem.