Man kan godt afslibe sit trægulv selv, men det er let at komme til at begå fejl, hvis man ikke tænker sig godt om, inden man går i gang. Her beskrives 5 klassiske fejl, som man vil ærgre sig gevaldigt over at begå. De kan nemlig gøre afslibningen til en oplevelse, som fremfor at spare dig for penge kommer til at koste dig penge.

1. Man får ikke lukket af for støv

Det støver utrolig meget, når man sliber et gulv. Man kan slet ikke forestille sig hvor meget, hvis man ikke har prøvet det før. Derfor er det IKKE nok bare at lukke rummets døre. En lukket dør forhindrer ikke støvet i af komme ind i huset eller lejlighedens andre rum. Støvet er meget fint og, er der ikke ordentligt dækket af, kommer det helt ind i skuffer og skabe. Man skal derfor skære nogle stykker plastik i en kraftig kvalitet, der passer nøjagtigt i døråbningerne og tape dem fast hele vejen rundt med en bred malertape. Selvfølgelig skal du kunne komme ud og ind af rummet ad mindst en dør. Det kan man løse ved at gøre et lagen fugtigt og hænge det op på ydersiden af døren. Det vil fange det meste støv ved ind- og udgang.

2. Man glemmer at fjerne søm og skruer

Det er let at overse gamle skruer og søm i de måske plettede og bulede planker, som skal slibes. Men det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke gør det. Stikker bare et søm eller en skrue op af gulvet, kan det ødelægge et ark slibepapir fuldstændigt. Et ark slibepapir koster hen ved 100 kr., så det kan godt løbe op, hvis der er alt for mange søm og skruer tilbage i gulvet. Derfor kan det godt svare sig at bruge noget tid på at sikre sig, at alle søm er dykket og alle skruer er skruet ned i gulvet. Det anbefales, at de sidder ca. 2-3 mm nede.

3. Man lejer gulvslibemaskinen for tidligt

Man kan godt have en tendens til at tænke, at nu er vi klar til at slibe gulvet, men overvej det nu lige en ekstra gang. Det koster jo at leje maskinen fra du henter den og, hvis du egentlig slet ikke er klar, er det spild af penge. Måske mangler du at dække så grundigt af som beskrevet ovenfor, eller du har måske endnu ikke sørget for at få søm og skruer 2-3 mm ned i gulvet. Ud over disse to ting skal du også rengøre gulvets fuger grundigt. Ellers kan snavset fra dem gå ned i træet under slibningen. Det er også vigtigt at fjerne rester af gammel spartelmasse eller gammel lim. Det kan nemlig også ødelægge slibepapiret. For at fjerne lim og spartelmasse eller lignende kan du f.eks. bruge en hobbykniv og en spartel.

4. Man bruger slibepair af en forkert type

Det er en meget udbredt fejl, at man begynder at bruge det fine slibepapir alt for tidligt. Det er dyrt, fordi du så kommer til at bruge alt for meget slibepapir. Det tager meget lang tid og i realiteten, kan det forhindre dig i overhovedet at blive færdig med gulvet. Man skal bruge groft slibepapir, som naturligvis er mest effektivt, så længe som muligt. Dvs. indtil gulvet er rent og har en jævn overflade. Det fine slibepapir bruges kun til at fjerne slibesporene.

5. Man får ikke hævet valsen, når slibemaskinen holder stille

Man skal være utrolig opmærksom på, at valsen ikke kører, når maskinen holder stille. Kører den bare et lille øjeblik, vil den grave sig ned i gulvet. Hvis det sker opstår der lunker i gulvet med det samme. Er man rigtig uheldig, kan man blive nødt til at slibe hele gulvet ned i niveau med lunken. Få flere tips på hjemmesiden her