Væggelus er desværre en kedelig tendens i de danske hjem. Antallet af væggelus er stigende, og de forårsager mange ubehagelige reaktioner hos os. Væggelus er en tæge, som typisk er 1 cm. i længden og meget flade i bredden. De lever af at suge blod og tiltrækkes af menneskers kropsvarme. En væggeluse kan suge det, der svarer til det dobbelte af dens egen vægt. Det helt store spørgsmål er så, hvordan undgår du væggelus i dit hjem? Det er der flere smarte metoder til. Du vil blive præsenteret for nogle af de mest effektive og brugte metoder til at undgå væggelus i dit hjem:

  • Vask tøjet ved mistanken om væggelus
  • Varmebehandl dine ting
  • Put dit tøj i fryseren
  • Få professionel hjælp, hvis uheldet er ude.

Hvordan undgår du væggelus?

Væggelus var i en lang periode et sjældent skadedyr i Danmark. Den øgede rejseaktivitet har dog gjort, at væggelus har bosat sig i mange danske hjem. Det er derfor også ofte via denne aktivitet, at du formentligt har fået væggelus. Det kan også være fra hoteller i Danmark, der har været uheldige med væggelus. Har du været et sted, hvor du har mistanke om væggelus, bør du altid tage en del forholdsregler.

Vask tøjet grundigt ved mistanke om væggelus

En af de forholdsregler er at vaske alt dit tøj meget grundigt. Det samme gælder faktisk også din kuffert, da væggelus også kan gemme sig der. Her er der flere produkter, du kan bruge til at rense din kuffert. Du kan med fordel investere i et middel til skadedyrsbekæmpelse for at være på den sikre side. Du undgår dermed, at de sidder klar, næste gang du skal rejse.

Det bedste du kan gøre er at give det hele en grundig rensning, inden du træder inden for dit hjems døre. Dermed er du sikker på, at du ikke har taget væggelus med ind i dit hjem. Du bør vaske dit tøj på minimum 60 grader, da dette vil slå dem ihjel.

Varmebehandl dine ting mod væggelus

Der er flere transportbare varmeovne, der er meget effektive i kampen mod væggeluse. Her kan du varmebehandle dine ting og på den måde dræbe væggelusene. Både væggeluse i de tidligere stadier, og fuldvoksne væggeluse vil dø efter et par timers ophold ved 50 grader. Varmeovnene kan findes i flere størrelser, så du selv kan vurdere, hvor meget du vil have varmebehandlet.

De helt store udgaver ligner telte, og de er ganske nyttige, hvis du vil varmebehandle dine møbler. De mindre udgaver kan bruges til at varmebehandle din kuffert, hvis du har været på ferie. Rejser du meget, så kan det være meget praktisk at anskaffe sig en mindre udgave. Det er en meget effektiv metode at undgå væggelus, og du er sikker på, at du ikke slæber væggelus ind i dit hjem.

Tøj i fryseren fjerner væggelus

Dette trick har mange danskere benyttet sig af, og det har også vist sig at være yderst effektivt. Skulle du have en mistanke om væggelus i dit tøj, så kan du undgå, at de spreder sig i dit hjem ved at putte dit tøj i fryseren. Dette anbefales at gøres i affaldssække, så dit tøj heller ikke tager skade af det. Her anbefales det, at du lader dit tøj ligge i fryseren i et par døgn, så du er sikker på, at væggelusene er døde.

Få professionel hjælp, hvis uheldet er ude

Du kan selv tage kampen op mod væggelus, men det er en klar anbefaling, at du tilkalder professionel hjælp. Dette er også noget, som Statens Skadedyrlaboratorium anbefaler. Væggelus er et skadedyr, og de kan derfor være ubehaglige at bekæmpe. Det kan også være meget svært at finde væggelus i dit hjem, selvom du har viden om, hvor de kan gemme sig. De professionelle har et stort kendskab til væggeluses adfærdsmønster og vil hurtigt kunne identificere dem. Professionelle skadedyrsbekæmpere har ofte også de bedste metoder til at kunne bekæmpe væggeluse, og de har meget erfaring med det. Du undgår dermed, at det ikke bliver gjort ordentligt.

Hvad gør væggeluse ved dig?

Væggeluse lever af blod, og de er stærkt tiltrukket af menneskeblod. Derfor er de på udkig efter at suge blod fra dig. Dette sker typisk om natten, at væggeluse kravler op i din seng. Her angriber de områder på din krop, der ikke er tildækket. Det er ofte fødder, arme, hænder og hals, der er udsat for væggelusebid. Cirka 10% af alle mennesker reagerer ikke på væggelusebid, mens den resterende 90% reagerer kraftigt på det. Du kan typisk se det, hvis du er hævet, og det begynder at svie og kløe på det udsatte område.

Hvor gemmer væggelus sig?

For at kunne undgå væggelus i dit hjem, er det selvfølgelig vigtigt, at du har en idé om, hvor de gemmer sig. De rødebrune væggelus er vingeløse, og gemmer sig for det meste i revner og sprækker i dit hjem om dagen. Væggelus kan også godt lide at gemme sig i senge eller madrasser, eller bag skabe og billeder. De kommer derefter frem om aftenen og natten for at finde blod. Herefter tager de tilbage til deres gemmested, hvor de uden problemer kan opholde sig i flere dage. Væggelus foretækker at suge blod hos mennesker, og de kan godt lide at bosætte sig i menneskers hjem. De kan dog også godt lide at suge blod hos dyr som rotter, mus og kaniner.

Kan væggelus forplante sig i dit hjem?

Ja, det kan de faktisk godt. Derfor er det meget vigtigt, at du gør noget ved problemet, når du opdager dem. I gemmestedet, hvor de bor i dit hjem, er også det sted, som hunnen lægger æg. Her kan hun lægge omkring 4-5 æg om dagen og i alt cirka 200. De små væggelus ligner miniudgaver af de voksne. De skal igennem flere stadier, før de selv kan blive voksne væggelus. Dette kræver, at de drikker blod. De er derfor typisk aggressive efter blod, og det er derfor meget vigtigt, at du gør noget ved problemet hurtigt.

Kan væggelus klare sig uden blod?

Væggelus lever selvfølgelig af blod, så det kan de ikke helt. De kan dog sagtens gå længe uden at få blod. Derfor kan du måske tro, at du har fået udryddet væggelusene, fordi du måske ikke er blevet bidt. Voksne væggelus kan faktisk leve i op til et år uden at få blod. Derfor kan du uvidende tro, at du endelig har fået bugt med dem. Det er derfor altid en god idé at være ekstra omhyggelig i processen, så du er sikker på, at de er væk.