I Danmark er vi langt fremme når det gælder mobilteknologien. Der er blevet investeret mange penge i både 3G og 4G i løbet af de forgangne ti år. Derfor har vi her til lands også et godt og hurtigt mobilnetværk. Alligevel er der mange der oplever at dækningen er mangelfuld i det lokalområde, hvor de bor. Det har at gøre med at vores mobilnetværk er på private hænder og, at der ikke er god økonomi i at sætte master op i de mindst befolkede områder.

Mobilnettet i Danmark

Her i landet er der tre mobiludbydere – Telia/Telenor, TDC og 3 mobil. De dækker ikke lige godt. Telenor og Telia samarbejder og deler deres master med hinanden. TDC har ikke så mange master samlet set som Telia/Telenor, men er alligevel testet til at have det bedst dækkende og hurtigste netværk. 3 mobil ender på sidstepladsen når det gælder netværk. Mobilnettet er dog ikke blevet testet siden 2016, hvor Telestyrelsen stod for at lave en omfattende test.

Du kan selv undersøge din dækning

Det kan være svært at teste mobildækningen i dit område direkte. Der er nemlig forskellige ting der påvirker dækningens kvalitet. Men du kan dog gøre noget for at blive klogere. For eksempel kan du gå ind i mastedatabasen. Når man skriver en adresse ind, kan man se hvor der står master og hvilket selskab, der er ejeren. Desværre kan du ikke se den retning udstyret peger i eller signalstyrken. Det du får er et habilt billede på hvilken mobiludbyder, der dækker dit lokalområde bedst. Det er helt gratis at søge oplysninger i mastedatabasen. Du kan for øvrigt også, hvor der er planlagt opsætning af nye master rundt om i Danmark.

Vær opmærksom på følgende

Hvis du lokaliserer to master i nærheden af din adresse, kan du ikke regne mad at de giver den samme dækning. Der er nemlig flere faktorer, der spiller ind på dækningen. Det kan være:

  • Store skovområder
  • Søer eller hav
  • Bakker og dalsænkninger
  • Bebyggelse af kraftig beton

Derfor er det godt at kende dit lokalområde godt, når du søger i mastedatabasen.

Spørg dem der besøger dig

Det er også en god ide at spørge de gæster du har, hvilken udbyder de har og hvor godt de er dækket hjemme hos dig. På den måde kan du se hvilken udbyder der er bedst. Vær dog lige opmærksom på at din mobil også spiller en rolle. Forskellige mobiler kan modtage mobilsignalet forskelligt.