Der mange store hejseopgaver, som ikke kan løses af andre redskaber, end af kranen. En kran er et voldsomt redskab, som skal betjenes af professionelle kranfører. Men hvad er særligt vigtigt at være opmærksom på?

Sikkerhedsrisici

Der er selvfølgelig en række sikkerhedsrisici, når man skal udføre en opgave, der kræver, at tunge genstande løftes mange meter op i luften.

Det første man skal forsikre sig om, hvis man bestiller en kran til at udføre en opgave, er, at alle sikkerhedsregler overholdes. Der kan fx være krav til skiltning, til opstilling og til test af løftegrejet. Du kan altid selv læse op på reglerne, men du kan også spørge virksomheden, du er i kontakt med, hvilke rutiner de har omkring sikkerhedsreglerne. Hvis det er noget, de er vant til at tage hensyn til, så har de også et klart og tydeligt svar.

Afspærring af veje

Kraner kommer i forskellige varianter og størrelser. Men da mange kraner løfter tunge objekter, er de også ofte selv store og tunge maskiner. Det kan betyde, at det er nødvendigt at spærre et område af for en stund, hvis fx kranen skal opstilles på en vej. Det ses fx, hvis en kran skal opsætte altaner i storbyen, hvor den kun har mulighed for at blive placeret på vejen.

Hertil er der naturligvis også regler, der skal overholdes. Men såfremt arbejdet er bestilt af kommunen, og det samtidig er dem, der skal give tilladelsen, så er den ofte givet på forhånd.

Det er straks mere kompliceret, hvis kranen bestilles i forbindelse med private sager. Der er fx nogle, der har så omfattende renoverings- eller nedrivningsprojekter, at det bliver nødvendigt at have en kran med til at udføre nogle af opgaverne.

Vælg den rigtige kran

Når kranarbejdet skal udføres, hvad enten det er privat eller ej, så skal man selvfølgelig finde den helt rigtige kran.

Vi mener ikke, at der er andre end ansatte ved professionelle kranfirmaer, der bør vurdere, hvilken kran der er bedst til en bestemt opgave. Find desuden nogen, der både tilbyder leje af mobilkraner, spieringskraner, bæltekraner osv. Så ved du, at de overvejer alle muligheder og finder den helt rigtige kran.