Skal I have revet boligen ned? Så læs med her

Det er ikke altid, det kan betale sig at gennemgå en stor renovering af huset. I nogle tilfælde er huset så ødelagt, at man faktisk lige så godt kan rive det hele ned og starte forfra. Det kan fx være i tilfælde, hvor jorden er lige så meget – i nogle tilfælde mere – værd end selve huset. I disse tilfælde kan det sjældent betale sig at renovere.

Men kender I egentlig reglerne for, hvornår man må rive sit hus ned?

Hvad betyder det, at en bygning er fredet?

Hvis en bygning er fredet, betyder det, at bygningen har særlig relevans i forhold til bolig-, arbejds-, eller produktionsbetingelserne. Huset kan også være fredet, fordi det har en betydning i forhold til historisk udvikling i Danmark.

Når man flytter ind i en ny bygning, er man forvalter af kulturarv. Det kan betyde, at man er begrænset i forhold til renoveringer, ændringer – og særligt hele nedrivninger!

Når man skal finde ud af, om ens hus er fredet, skal man kontakte Kulturstyrelsen. Kulturstyrelsen kan berette dig om, hvilke ændringer du må foretage på huset. Det kan variere meget, hvor begrænset man er i forhold til boligændringer. I nogle tilfælde er selv de mindste ændringer forbudt ved lov. Det kan være så små ting, som fx ønsket om at flytte en skillevæg eller sætte et skilt op.

Kulturstyrelsen fortæller dig, hvor meget du har tilladelse til at ændre, før det begrænser husets historiske værdi. Det er derfor essentielt, at du kontakter kulturstyrelsen, inden du begynder arbejdet.

Når huset skal nedrives

Når eller hvis du får tilladelse til at rive huset ned, så er det tid til at afgøre, hvordan dette skal gøres. Der er flere forskellige nedrivningsmetoder, man kan benytte sig af, når man skal jævne et hus med jorden. Man kan fx bruge en kran, en kanonkugle eller endnu vildere: sprængning!

Det kan lyde vildt at sprænge sit hus, men det tager en del kortere tid, ens hvis nedrivningen fx skulle foregå ved hjælp af kran. Det er desuden meget sikkert at sprænge, da det er meget præcise udregninger, man opererer med, når man sprænger.