Flere og flere kommende husejere ønsker at designe, bygge og færdiggøre deres hus selv. Det er dog de færreste der har evner og erfaring nok til at kunne overskue alle de faktorer, der indgår i at bygge et nyt hus. 

Derfor kommer der hele tiden nye løsninger på markedet, som gør det muligt for husejerne at bestemme en stor del af husplanerne, men overlader arbejdet til de professionelle. 

Det er dog ikke kun det praktiske der skal tænkes på ved nyt huskøb. For de fleste handler det også om pengene, og det kan være en labyrint når man skal finde ud af om det ene bedre kan betale sig fremfor det andet. 

Derfor gennemgår vi her nogle af de ting du skal have in mente når du skal beslutte dig for om du vil bygge selv, eller købe et færdigt hus. 

Bygge selv – hvad er fordele og ulemper?

Vælger man at bygge selv, så er der nogle klare fordele. Man kan blandt andet helt selv bestemme hvordan rum fordeles og hvilken størrelse de skal have. Man står selv for valg af materialer både indendørs og udendørs. 

Blandt ulemperne er, at det som regel koster en del mere end at købe et færdigt hus. Det tager længere tid, og man skal have økonomi nok til at betale to steder på en gang. 

Købe færdigt – hvad har man selv indflydelse på?

Når man køber et færdigt hus, er det som regel meget lidt man har indflydelse på. Et hus kan altid renoveres, men vælger man et hus der skal totalrenoveres, så skal prisen også være derefter og så kan det ligesom byg selv løsningen, være en langsommelig proces der koster. 

Man kan selvfølgelig også købe et færdigt hus, som fremstår i god stand og leve med, at man ikke selv har indflydelse på sådan noget som størrelser på rum, antal badeværelser og materialer. 

Projektsalg – en mellemting

En af de løsninger der kan spare dig nogle penge er et projektkøb. Det er betegnelsen der bruges når du køber et hus, der allerede er i gang med at blive bygget. Her vil du ofte stadig have indflydelse på eksempelvis rumfordeling og materialevalg, men det er ikke alle valg der står frit for. 

Det kan sammenlignes med metoden kaldet medbyg, som de benytter hos https://skovsfritidshuse.dk/p/medbyg, hvor man kan købe ‘skallen’ til eksempelvis et sommerhus og selv bestemme indholdet. 

Hvilken løsning, der passer bedst til jer afhænger blandt andet af hvordan boligmarkedet ser ud i de områder i ønsker at bo, hvordan jeres økonomi er og hvor mange krav i har til jeres nye bolig. Læg en plan og find frem til hvad der egentlig er vigtigt for jer.