Mange går ofte rundt med en lille drøm om at anskaffe sig et ægte orientalsk tæppe. Tæpper som disse er smukke og giver karakter samt en følelse af historie til dit hjem. Deres mønstre og farver kan desuden friske utrolig meget op, uden at det på nogen måde virker overdrevent.

Fordelene ved orientalske tæpper er altså mange, men for nogle kan det måske virke lidt uoverskueligt at skulle kaste sig ud i at anskaffe sig et. Er du i denne situation så frygt ikke. Tæppeverdenen er ikke så kompliceret igen, og det er ikke svært at få orientalske tæpper til at passe sammen med dansk hygge. Vil du vide mere, så læs med her.

Flere typer tæpper

Et godt sted at starte, hvis du skal have afmystificeret tæppeverdenen, er ved helt kort at forklare hvad ægte orientalske tæpper er. Det ”ægte” ved dem er, at de er håndlavede. Maskinproducerede tæpper kan altså ikke være ægte tæpper. Det orientalske ligger i, at de klassiske tæppelande typisk ligger mod øst – her taler vi om lande som Iran, Tyrkiet og flere lande i Mellemøsten.

En anden god ting at vide omkring orientalske tæpper, er at der findes flere varianter. Overordnet set skelner man mellem de håndknyttede og de fladvævede tæpper, hvoraf de populære kelimtæpper er et godt eksempel på sidste kategori. Herunder findes der et utal af lokale og regionale varianter, men alt dette åbner sig op når du begynder at lære om tæpper.

De mange mønstre og farver

En af de store fordele ved orientalske tæpper er som sagt, at de giver masser af farve og mønster til dit hjem, uden at det virker unaturligt. Da der findes oldgamle tæppetraditioner i så mange forskellige lande, er variationen stor og det kan du med fordel drage nytte af.

Det er nemlig næsten altid muligt at finde et tæppe der både farve- og stilmæssigt passer ind i din bolig. Kører du med klare farveskalaer og farvekoordinering i flere af dine rum, kan de orientalske tæpper variation gøre det nemmere for dig at finde tæpper der passer perfekt til værelset.

Tæpper giver varme – på flere måder

En af tæppets hovedfunktioner har altid været at give varme. Sådan er det også i dag, men i mere end en forstand. Tæppet er stadig et godt redskab mod fodkolde gulv, så har du et sted du ofte irriteres over fodkulde i vintermånederne, kan det være smart at overveje om et orientalsk tæppe kunne passe ind der.

Det er varmen i sådan helt bogstavelig forstand, men tæpper varmer også ofte billedligt talt. Mange tæpper kommer nemlig i varme, naturlige farver, men selvom du måske vil have et fx mere blåt tæppe, giver vævningen og tæppets stoflighed en fantastisk varme til ethvert rum. Supergodt hvis du føler din indretning mangler lidt varme og sjæl.

Tæpper kan bruges i alle rum

Det sidste vi vil nævne om orientalske tæpper, og et vigtigt punkt at understrege, er at tæpper kan bruges i alle boligens rum. Det handler blot om at finde det rette. Mange er ofte lidt bange for at vælge orientalske tæpper, fordi de frygter det ikke kan holde til det rum de vil have det i. Dette er en frygt man ikke behøver at have.

Ligesom orientalske tæpper varierer i mønstre og farver, varierer de også i hvor slidstærke de er og hvor nemme de er at rengøre. Fladvævede tæpper, som for eksempel kelimtæpper, er ofte ret slidstærke og relativt nemme at rengøre.

Så vil du for eksempel have et orientalsk tæppe et sted hvor der er meget gennemgang, kan dette være en god løsning. Er du i tvivl om hvorvidt du kan have et orientalsk tæppe et sted i din bolig, og i så fald hvilken type det skal være, så opsøg tæppehandlere. Disse vil hurtigt kunne hjælpe dig med at finde ud af hvilket ægte, orientalske tæppe der passer lige til dig.