Når du er i gang med at købe en bolig, og måske endda din første, er der rigtig mange ting, som der skal tages stilling til og tænkes over. Derfor er det også de færreste, der tænker over forsikringer, og hvis du gør, er det måske ofte en ejerskifteforsikring, som først falder dig ind. Mange tænker, at de andre forsikringer kan tegnes undervejs. Men der tager de grusomt fejl. Vi har her hos Boligjournalen.dk samlet de bedste råd.

Når du overtager boligen, efter at købskontrakten er underskrevet, og fortrydelsesretten er frafaldet, er det dig, der står med risikoen og ansvaret for boligen. Og det er fra dags dato. Det vil sige, at hvis du får indbrud den første dag lige efter, at du har flyttet alle dine ting ind i boligen, og du får stjålet mange af dine værdier, skal du have tegnet en indboforsikring for at få en erstatning. Derfor er det vigtigt, at du også har taget stilling til indboforsikring, inden du overtager boligen.

Hvilken forsikring skal du vælge?

Det kan være svært at danne sig et overblik over alle de forsikringer, der er på boligmarkedet. Men det første skridt, du kan tage, når du skal ud og finde en forsikring, er at få skrevet alle de oplysninger ned om din bolig, der er relevante for forsikringsselskaberne.

I forhold til indboforsikring er det vigtigt, at du danner dig et overblik over, hvilke værdier du har. Er der nogle værdier, der skal specialforsikres? Så er det vigtigt, at du får oplyst forsikringsselskabet om det, så de kan lave en indboforsikring, som passer til dine behov.

Når du har udarbejdet en liste over de oplysninger, som et forsikringsselskab har brug for at vide, tager du kontakt til forskellige forsikringsselskaber og får dem til at udarbejde et udkast til en forsikring. Der kan være rigtig mange penge at spare ved at tage kontakt til flere forskellige forsikringsselskaber. Det giver også dig et bedre overblik over, hvilken forsikring der passer dig bedst.

Hvad findes der af forskellige forsikringer i forbindelse med boligkøb?

Der er mange, der tegner en forsikring i forbindelse med et boligkøb. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at der er nogle forhold, som en huskøbsforsikring ikke dækker. Det kan være, hvis der er fejlmontering af for eksempel sanitet på et badeværelse, hvis der mangler at blive opfyldt nogle bestemmelser af byggeloven, eller skaden er kommet på grund af slid og alder.

Normalt har du en samlet forsikring på din bolig. Her er der ofte brandforsikring med, som dækker, hvis uheldet skulle være ude, og din bolig skulle nedbrænde. Brandforsikring er også ofte med i den samlede boligforsikring, men det er vigtigt, at du er opmærksom på det, da det ikke er alle. Desuden er det heller ikke altid, at den dækker dit indbo, ofte er det kun inventar såsom komfur, ovn osv. Derfor skal du have en særskilt indboforsikring til at dække alt andet, hvis der skulle opstå en brand.

Der findes mange forskellige tillægsforsikringer, som du kan tilkøbe til din boligforsikring. Her kan du igen bruge den liste, som du har tilsendt de forskellige forsikringsselskaber til at få et overblik over, hvad der kunne være relevant for dig i forhold til din bolig.

Der kan være rigtig mange penge at spare på forsikring. Så selvom det ikke er det mest spændende, kan det altså give en del på bundlinjen, hvis du bruger tid på at sætte dig ordentlig ind i det.