Flisepest er en ubehageligt for din terrasse. Det efterlade nogle grimme, grå pletter, som kan være næsten umulige at fjerne. Flisepest angriber dine betonfliser, og det er et generelt problem for mange danskere med fliser i deres haver. Selvom flisepest kan være utroligt svært at fjerne, så er der dog flere smarte tricks, som kan hjælpe dig:

  • Flydende fliserens
  • Terrassevasker
  • Grus på terrassen om vinteren
  • Gem fliserne væk.

I denne guide vil du blive præsenteret for de forskellige løsninger, hvorefter du selv kan vurdere dit forløb.

Hvad er flisepest?

Først og fremmest er det god idé, at du får en grundlæggende viden om, hvad flisepest egentligt er. Det er nemlig helt afgørende, at du ved, hvad det er, dine fliser udsættes for. Flisepest bliver også kaldt for ”lav” eller ”likener” og er en svamp, der giver grå pletter på fliser. Seneste målinger viser, at der er omkring 900 lavarter alene i Danmark. Det trives bedst i fliser, som har en skyggefuld placering med udsigt til nogelunde sollys. Derudover er flisepest også meget glad for fugt. Det er derfor en kombination, der er meget svær at undgå i de danske haver.

Er det muligt at undgå flisepest?

Det er desværre rigtig svært at undgå flisepest, hvis du har en terrasse, der eksempelvis er lavet af betonfliser. Dette skyldes, at flisepest er lav, som i modsætning til andre svampe ikke er afhængig af organisk næring for at overleve. Flisepest lever af mange af de ting, der kan findes i haverne, og det er med til at gøre det meget svær at håndtere. Det er eksempelvis væsentligt svære end at bekæmpe alger.

Hvad kan du gøre for at undgå flisepest?

Du kommer derfor på en rigtig svær opgave, hvis du ønsker at kæmpe mod flisepest og undgå de grimme pletter. Selvom flisepest har brug for lys, så kan for meget lys også have en negativ effekt på svampens udbredelse. Det er derfor positivt, hvis din betonterrasse kan ligge i fuld sol. Flisepest skal helst ikke have for meget sol, da det kan være med til at fjerne fugten, som det er meget afhængig af.

Flisepest vil heller ikke kunne fungere, hvis det slet ikke får noget lys. Derfor er der også mange, der har haft succes med at dække terrassen til. Derudover er det en rigtig god idé, hvis du løbende fjerner blade og andre former for ukrudt, der kan samle sig ved fliserne og dermed danne skygge og fugt.

Flydende fliserens mod flisepest

Det er desværre meget svært at undgå flisepest, og derfor er det også vigtigt, at du er forberedt på, at du skal bekæmpe den. Her er en af mest anerkendte og effektive metoder, at du benytter flydende fliserens. Det fungerer ved, at du påfører den flydende fliserens på terrassen og lader den stille og roligt virke. Herefter skrubber du grundigt efter med en børste eller en stiv kost, så du er sikker på, at den flydende fliserens kan arbejde mod flisepesten. Afslut derefter med at skylle området af med vand.

Fliserens har god holdbarhed mod flisepest

Der findes utrolig mange forskellige typer fliserens mod flisepest, og du bør derfor undersøge markedet grundigt, inden du går i gang. Fliserens er heller ikke særlig miljøvenlige, men det er utrolig effektivt og nemt at benytte. Det er klart et plus, at holdbarheden er i top, hvis du bruger fliserens. Flere eksperter vurderer, at fliserens mod flisepest har en af de bedst holdbarheder, når det kommer til at bekæmpe denne svamp. Du skal huske, at børn og dyr ikke må være i nærheden, mens du arbejder med flydende fliserens, da det er et kemikalie.

Terrassevasker til at fjerne flisepest

En terrassevasker har også vist sig at være et ganske effektiv til at fjerne flisepest, og der er en stor del af brugerne af denne metode, som har fundet den bedre end fliserens. Med en terrassevasker kan du med vand fjerne flisepest, snavs og belægninger, der måtte befinde sig på din terrasse. Her skal du blot skylle efter med vand. Der bruges derfor ikke nogen former for kemikalier, hvilket også er med til at gøre denne metode mere miljøvenlig i kampen mod flisepest.

Det er meget vigtigt, at du ikke bruger en almindelige højtryksrenser til at fjerne flisepest. Den almindelige højtryksrenser bruger en meget hård stråle, som kan ødelægge flisernes overflade. Hvis de ødelægges, så er der væsentlig højere sandsynlighed for, at der kommer flisepest igen. Hvis overfladen bliver skadet og mere ru, så kan flisepest lettere trænge ind. Det vil herefter være meget svært at få flisepest væk igen.

Brug det rette udstyr til at fjerne flisepest

Om du så ønsker at bruge flydende fliserens eller terrassevasker, så bør du altid sikre dig, at du har får det rette produkt til den ønskede behandling mod flisepest. Med en terrassevasker kan du uden tvivl få meget nytte af en højtryksrenser, det skal blot være den rigtige. Det skal derfor være en højtryksrenser, som har en terrassevasker monteret på. Det samme er gældende med flydende fliserens, hvor du skal være omhyggelig, når du vælger, da det er kemikalier. Vælger du noget, der ikke er velegnet til opgaven, så kan det ende med at gøre mere skade end gavn.

Grus på terrassen er effektivt mod flisepest

Der er mange, som har været ramt af flisepest, der har berettiget om, at grus skulle have en god effekt mod flisepest. Det er et rigtigt smart trick, som fungerer om vinteren, hvor du formentligt alligevel holder dig inde døre det meste af tiden. Det er en meget simpel metode, da du bare skal lade en bunke grus ligge på de terrassesten, der er ramt af flisepest henover vinteren. Flisepesten vil være væk, når gruset bliver fjernet igen om foråret. Denne metode formodes at være succesfuld på grund af den manglende lys, som flisepesten har brug for.

Gem fliserne væk fra flisepest

Metoden med grus på terrassen har været effektiv for mange af de uheldige med flisepest, og det har også fået en ny metode til at træde frem. Du kan forsøge at gemme fliserne væk fra flisepest ved at vende fliserne om på terrassen, hvis dette er muligt. De vil derfor ikke få lys, og flisepesten vil formentligt ikke bryde sig om at være der.