Det er en stor beslutning at skulle købe sit første hus. Mange kender selv følelsen af at komme hjem til sit barndomshjem, som er fyldt med mange minder og glædelige stunder. Den følelse er vel den, alle håber på at få og måske endda give videre til sine kommende børn. Følelsen af at være hjemme og høre til et sted.

Det lyder alt sammen romantisk og hyggeligt, men der er mange overvejelser i forbindelse med et boligkøb. Det, som måske på overfladen virkede som det perfekte hus, kan vise sig at være enhver købers mareridt. Derfor er det vigtigt ikke at blive forblændet af drømmen om eget hus og lade følelserne få frit spil.

Hvordan undgår du at løbe ind i overraskelser?

Efter du har været ude at kigge på huset første gang, kan det være en god idé at tage en byggefaglig person med, som kan tjekke huset igennem. Selvom du måske godt kender lidt til, hvilke faldgruber der kan være, er det god idé at have en med, som kun skal forholde sig til husets tilstand og ikke til, om ham eller hende kunne have lyst til at bo der.

Hvad er en god tilstandsrapport?

Hvis huset du kigger på ikke har fået lavet en tilstandsrapport, skal du bede om at få lavet en. En tilstandsrapport er med til at give dig et overblik over, hvilke skader og mangler huset har. Selvom huset har nogle mangler og skader, er det nødvendigvis ikke et tegn på, at du ikke skal købe huset. Her er det blot vigtigt, at du forholder dig til, at prisen og tilstanden på huset passer sammen.

Hvis der bliver opdaget nogle skader og mangler i tilstandsrapporten, kan det også bruges, når du skal til at forhandle med sælger om prisen. Specielt hvis huset har været til salg gennem en længere periode, kan tilstandsrapporten være udslagsgivende for, om der kan forhandles om prisen.

Der er stor forskel på, hvor store skader og mangler der er i tilstandsrapporten. Her har husets generelle stand og alder selvfølgelig en stor rolle. En fagmand kan her give dit bud på, hvor meget det koster at udbedre skaderne, så du har et indtryk af, hvor meget der skal lægges til side til renovering. Din bank og kreditforening vil helt sikkert også gerne have, at du har overblik over, hvilke renoveringer som du vil foretage, inden du flytter ind, så du kan låne lidt ekstra til renoveringen.

Hvis din fagmand er i tvivl om, hvor meget det koster at udbedre en mangel i tilstandsrapporten, kan en mulighed også være at bede sælger om at udbedre manglen for egen regning. Dermed er du sikker på, at renoveringen ikke kommer til at koste mere i budgettet, end du havde regnet med.

Tilstandsrapporten kan dermed ende med at blive afgørende i den afgørende forhandlingsfase. Derfor er det vigtigt, at du tager tilstandsrapporten seriøst og bruger den som en guide til, om det er et hus, der kan passe til dine behov. Hvis du har brug for mere viden om tilstandsrapporten og andre gode råd til huskøb, kan du læse mere på Vitalus.dk.