En varmepumpe er måske ikke det første, man tænker på, når snakken falder på bæredygtig energi. Det har trods alt primært været solceller og vindmøller, der har domineret mediebilledet, mens andre former for grøn energi har måttet klare sig med mindre opmærksomhed. Men det er rigtig ærgerligt, for netop varmepumpen er nemlig en oplagt og CO2-venlig måde at varme boligen op på. Der er desuden flere forskellige modeller på markedet, hvor man ofte skelner mellem en luft-til-luft varmepumpe og en luft-til-vand varmepumpe. Dem kan du læse mere om i denne guide.

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe trækker som navnet antyder energi fra luften udenfor og omsætter den til enten kold eller varm luft indendørs. Det er altså en rigtig god måde at varme din bolig op på i vintermånederne, selvom varmepumpen dog ikke alene vil kunne dække hele energibehovet. Den bør i stedet fungere som supplement til den primære energikilde, for eksempel et fyr. Men luft til luft varmepumpen udmærker sig også ved, at den kan gøre luften kold og dermed bruges som aircondition om sommeren. Så gå roligt ud og find en luft til luft varmepumpe, for den kan både gavne dig sommer og vinter.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe fungerer lidt anderledes end en luft til luft varmepumpe, og der heldigvis er fordele ved begge dele. Luft til vand varmepumpen virker ved at trække energi fra luften udenfor og omdanne den til varmt vand indendørs. På den måde har du altså mulighed for at opvarme dit vand på en god og grøn måde, der samtidig er en fordel rent økonomisk. Luft til vand varmepumpen er desuden rigtig god at kombinere med gulvvarme, da det opvarmede vand stadig har en relativt kølig temperatur. Vandet under gulvet må nemlig ikke blive for varmt, for så kan træet tage skade.