Bananfluer har det ofte med at invadere køkkenet i august måned, hvor temperaturen typisk er højest. Bananfluer tiltrækkes af grøntsager og gæret frugt, og derfor er køkkenet ofte det sted, de vælger at opholde sig. Der er dog flere smarte måder, du kan slippe for de irriterende bananfluer. Vi har samlet en lille guide med flere effektive metoder, der kan sætte en stoppe for dit problem med bananfluer.

Hvordan undgår du bananfluer?

Bananfluer tiltrækkes af flere ting, som du formentligt har stående i dit køkken. Fjerner du dem, er du allerede godt på vej. Gærede frugt og grøntsager er uden tvivl en af de store syndere, men også flasker eller kartoner kan tiltrække bananfluer langvejs fra. Er du derfor slem til at lade dem stå fremme med resterende sjatter i, så kan du godt forvente, at der kommer bananfluer. Det gælder ikke kun flydende væske du kan drikke, men også flasker med ketchup og glas med rester af eksempelvis marmelade, syltede agurker og rødbeder tiltrækker bananfluer.

Hvordan kommer du af med bananfluer?

Når du har fjernet de ting fra køkkenet, der tiltrækker bananfluerne, kan du begynde at bekæmpe dem. Der er en del smarte måder, du kan anvende i kampen mod bananfluer. En af de mest populære løsninger er en insektspray. Her skal du købe en insektspray, som er lavet mod flyvende insekter.

Du skal dog være opmærksom på, at selvom denne metode er super effektivt, så er det kun kortvarigt, den virker. Derfor bør du altid benytte den ofte indtil bananfluerne er væk. Vælger du at købe en insektspray, er det en god idé at følge brugsanvisningen, da fremgangsmåden kan variere.

Bananfluefælde

Når du har være gennem hele forebygningsfasen, kan du begynde at lave bananfluefælder. Bananfluer har rigtig mange svagheder, og det er især her, du kan overvinde dem. De elsker en masse dufte, og de tiltrækkes voldsomt af dem. Der er derfor lavet en masse forskellige bananfluefælder, som har vist sig at være utrolig effektive.

Hvis din insektspray ikke kan overvinde bananfluerne, så kan det varmt anbefales, at du prøver sætte er par fælder op. Du vil blive præsenteret for nogle af de mest effektive bananfluefælder, som bliver brugt hyppigt blandt alle, der døjer med bananfluer i deres hus.

Eddikefælde

En eddikefælde er en rigtig effektiv løsning, hvis dit køkken sværmer med bananfluer. Du skal blot bruge æbleeddike, et glas, en frysepose, saks og elastik, så er du ellers klar. Du hælder lidt æbleeddike ned i glasset, og derefter klipper du et hjørne af din frysepose. Her er det vigtigt, at du ikke klipper hullet for stort, så bananfluerne nemt kan flygte væk fra glasset igen. Det skal blot være et lille hul, så de kan komme ned i glasset.

Næste step er, at du sætter posen over glasset og placerer posen, så hjørnet med hullet er i midten af glasset. Du skal herefter presse hullet ned i glasset, så du laver en lille tunnel til bananfluerne. Det er dog vigtigt, at posen ikke rammer eddiken.

Afslutningsvis sætter du elastikken over glasset, så posen ikke fjerner sig. Sæt eddikefælderne de steder, hvor der er flest bananfluer og lav gerne flere. Du skal desuden huske at udskifte dem efter et par dage og hælde frisk eddike i.

Foliefælde

Bananfluer tiltrækkes uden tvivl af eddike, og derfor er det også en smart måde at lokke dem i en fælde på. Hvis du ønsker at prøve en anden metode end den med fryseposen, så kan den også udføres med plastikfolie. Fremgangsmetoden er den samme, du skal blot bruge en skål fremfor et glas. Her hælder du lidt eddike i, og derefter dækker du den over med plastikfolie.

Har du ikke noget eddike derhjemme, så kan du også bruge øl eller lidt rødvin. Du laver herefter et par små huller i folien, så bananfluerne kan finde deres vej til skålen. Bananfluerne vil ikke have noget problem med at finde ned til væsken, men når de skal op igen, vil det nærmest være umuligt for dem. Det er med til at gøre denne metode yderst effektiv mod bananfluer.

Opvaskemiddel og eddike

Denne metode er også ganske effektiv. Her skal du bare benytte dig af en skål eddike og en smule opvaskemiddel. Du behøver derfor ikke plastikfolie eller en frysepose til at overdække skålen. Det smarte ved dette trick er, at du lokker bananfluerne hen til skålen med lugten af eddike, men opvaskemiddel gør at fluerne vil drukne, når de nærmer sig. Overfladespændingen ændrer sig, og det er med til at gøre, at bananfluer drukner.

Klistrede væske

Det handler om at finde bananfluernes svagheder og udnytte dem til at sætte en stopper for dem. Bananfluer elsker peber, sukker og mælk, og de kan lugte det utrolig langt væk fra. Kombinationen af de tre, kan du med fordel blande sammen i et stort glas eller en skål. Lad det stå og simre i cirka 10 minutter, og så har du ellers en rigtig klistrede væske mod bananfluer.

Den stiller du det sted i huset, hvor bananfluerne opholder sig mest. Bananfluer bliver tiltrukket af duften, og når de dykker ned mod blandingen, vil de ende med at sidde fast. Den klistrede væske kan derfor bruges til at fange mange bananfluer, men du bør dog udskifte væsken efter et par dage.

Kødædende planter kan hjælpe dig

Hvis du elsker planter, så kan du faktisk få hjælp af en bestemt type plante. Kødædende planter kan sagtens bruges i kampen mod bananfluer. Du skal dog være opmærksom på, at det kun er bestemte kødædende planter, der kan være din hjælpende hånd mod bananfluer. Soldug er en af dem, du sagtens kan investere i, da den spiser bananfluer og andre insekter.

Denne løsning skal dog ses som et sjovt indslag, da den ikke er den mest effektive. Det er forholdsvis få bananfluer, kødædende planter spiser, og du skal derfor ikke satse hele processen på dem. Se det derfor mere som et supplement til dine andre kreative metoder.

Forveksl ikke bananfluer med andre insekter

Hvis metoderne skal være succesfulde, så skal du være sikker på, at der er tale om bananfluer. Der er flere tilfælde, hvor de forveksles med andre insekter. Små fluer i køkkenet kan nemlig være mange andre insekter end lige præcis bananfluer. Det kan være, at du er udsat for sørgemyg, og dette er grunden til, at de ikke går i dine fælder. Undersøg derfor altid, hvad det er for en flue, du har at gøre med, før du påbegynder processen.