Kender du følelsen af at sidde omkring et bål og fortabe dig i flammerne? Der kan være noget helt terapeutisk omkring et bål. Måske er det også fordi, det så længe har været helt fundamentalt for vores arts overlevelse. Der kan altså være noget helt instinktivt ved at lave bål. Men selvom der nu til dags både er fjernvarme og mikrobølgeovne, så kan der stadig være grund til at lave bål, og derfor skal du måske også have dig et bålfad støbejern.

1. For samværets skyld

For det første kan bålet noget helt særligt, når det kommer til samværet. Måske handler det om, at man helt naturligt vil komme til at sidde i en rundkreds. Det betyder, at uanset hvor mange I er, kan alle komme til at se hinanden i øjnene. Og så er der bare noget ved bålet, der giver én lyst til fortælle historier og dele hemmeligheder – alt sammen for samværets skyld.

2. For udelivets skyld

Et bål kan i øvrigt det fantastiske, at det kan afgive varme. Det kan faktisk være ganske smart i de koldere måneder – særligt hvis du leder efter en anledning til at komme mere udenfor. Bålet kan med andre ord hjælpe dig til at være ude, selv når det begynder at blive koldt i vejret. Derfor skal du altså også lave bål for udelivets skyld.

3. For bålmadens skyld

Noget af det, der i sin tid gjorde opdagelsen af ild så banebrydende, var, at det gav mulighed for at tilberede mad. Det gjorde pludselig mange flere fødevarer spiselige, fordi de var tilberedt til formålet. Derfor har bålet altså også altid været forbundet med madlavning. I dag er det naturligvis stadig tilfældet. Lav mad over bål og få den karakteristiske røgede smag frem i det, du laver – for bålmadens skyld.